Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 950
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 950
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Składniki
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i ½ szklaną cukru.
Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować). Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Ciasto pieczemy jeszcze przez ok 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.