Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na szarlotkę z jabłkami jest tyle ile wykonawców, którzy je pieką. Każdy ma swój sprawdzony i wypróbowany przepis, który najlepiej wychodzi i do którego wykonania jest przyzwyczajony. Ten rozpływa się w ustach.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 150
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 76
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 82
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 150
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 76
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 82
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Składniki
Do odpowiedniej wielkości miski dodajemy wszystkie sładniki na ciasto, mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zmrożone masło energicznie kroimy nożem na drobne kawałeczki. Wyrabiamy szybko i energicznie ciasto, aby nie nabrało temperatury od naszych dłoni. Powinna powstać ścisła masa, którą dzielimy na 2/3 i 1/3 części.
1/3 część ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażarki. Z tej części będą tarte wiórki na górną część ciasta (kruszonka). Przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem dno. Następnie 2/3 częścią ciasta wylepiamy formę ok. 3-5 mm grubości (spód i 1/3 wysokości boków). Wykonujemy to również szybko aby ciasto nie nabrało temperatyry. Wylepioną formę wstawiamy do lodówki do wychłodzenia.
W międzyczasie przygotowujemy prażone jabłka. Obieramy je ze skórki, wydrążamy koszyczki nasienne i trzemy na dużych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki, kropimy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, prażymy do miękkości odparowując sok. Gdy jabłka są gotowe, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy białka na pianę, odstawiamy.
Wyciągamy zimną formę z lodówki. Smarujemy z 2 łyżek rozbełtanym białkiem ciasto w formie, aby nam nie nasiąkało sokiem od jabłek. Wykładamy uprażone jabłka, wyrównujemy powierzchnię, na to nakładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy powierzchnię i na górę trzemy 1/3 część zmrożonego ciasta, równomiernie rozkładając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C, góra/dół przez 40-45 minut. Przed podaniem posypujemy górną powierzchnię szarlotki cukrem pudrem. Uwagi: Bardzo ważną radą przy wykonywaniu ciasta kruchego jest stosunek mąki do tłuszczu i cukru (3:2:1) jak również szybkie tempo pracy oraz temperatura i jakość składników.