Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na szarlotkę z jabłkami jest tyle ile wykonawców, którzy je pieką. Każdy ma swój sprawdzony i wypróbowany przepis, który najlepiej wychodzi i do którego wykonania jest przyzwyczajony. Ten rozpływa się w ustach.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112928
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 249
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 539
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 476
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112928
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 249
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 539
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 476
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 848
Składniki
Do odpowiedniej wielkości miski dodajemy wszystkie sładniki na ciasto, mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zmrożone masło energicznie kroimy nożem na drobne kawałeczki. Wyrabiamy szybko i energicznie ciasto, aby nie nabrało temperatury od naszych dłoni. Powinna powstać ścisła masa, którą dzielimy na 2/3 i 1/3 części.
1/3 część ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażarki. Z tej części będą tarte wiórki na górną część ciasta (kruszonka). Przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem dno. Następnie 2/3 częścią ciasta wylepiamy formę ok. 3-5 mm grubości (spód i 1/3 wysokości boków). Wykonujemy to również szybko aby ciasto nie nabrało temperatyry. Wylepioną formę wstawiamy do lodówki do wychłodzenia.
W międzyczasie przygotowujemy prażone jabłka. Obieramy je ze skórki, wydrążamy koszyczki nasienne i trzemy na dużych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki, kropimy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, prażymy do miękkości odparowując sok. Gdy jabłka są gotowe, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy białka na pianę, odstawiamy.
Wyciągamy zimną formę z lodówki. Smarujemy z 2 łyżek rozbełtanym białkiem ciasto w formie, aby nam nie nasiąkało sokiem od jabłek. Wykładamy uprażone jabłka, wyrównujemy powierzchnię, na to nakładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy powierzchnię i na górę trzemy 1/3 część zmrożonego ciasta, równomiernie rozkładając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C, góra/dół przez 40-45 minut. Przed podaniem posypujemy górną powierzchnię szarlotki cukrem pudrem. Uwagi: Bardzo ważną radą przy wykonywaniu ciasta kruchego jest stosunek mąki do tłuszczu i cukru (3:2:1) jak również szybkie tempo pracy oraz temperatura i jakość składników.