Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka niebiańska to taka, co smakuje bajecznie, a zarazem jest dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Forma 22x22 cm
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2632
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2632
Składniki
Połącz na stolnicy (lub w misie miksera planetarnego) mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder. Zagnieć na jednolitą masę. Jeśli dysponujesz mikserem planetarnym, użyj końcówki haka. Po zmiksowaniu ciasto będzie sypkie – będzie wymagało krótkiego zagniecenia.
Uformuj z ręcznie zagniecionego ciasta dwie mniej więcej równe kule. Jeśli korzystasz z miksera, zagnieć połowę ciasta, a resztę pozostaw w postaci kruszonki.
Owiń kule ciasta folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (kruszonkę włóż do miseczki, przykryj folią i też wstaw do lodówki).
Rozwałkuj jedną ze schłodzonych kul ciasta i wyłóż nią dno formy o wymiarach 22x22 cm. Ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Miskę z jabłkami odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij z jabłek nadmiar soku. Dodaj do nich cukier z wanilią, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i skrobię. Wymieszaj.
Przełóż jabłka na podpieczony spód. Wyrównaj i lekko dociśnij.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta (lub użyj gotowej kruszonki) i rozsyp równomiernie na jabłkach.
Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 50 minut. Po całkowitym ostudzeniu możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem.