Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś, na osłodę życia i na święta, chcę podzielić się z wami przepisem na szarlotkę doskonałą- szarlotkę po bieszczadzku. Czemu szarlotka po bieszczadzku? Bo przepis na nią dostałam już ładnych parę lat temu, od jednej z mieszkanek tego wyjątkowego regionu, który jest też bardzo mi bliski.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy. Ciasto posiekać nożem. Następnie dodajemy żółtka i proszek do pieczenia wymieszany z kwaśną śmietaną. Ciasto wyrabiamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i stawiamy na mały ogień, tak by delikatnie się smażyły. Po chwili dodajemy brązowy cukier oraz cynamon (wedle uznania). Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zgasić ogień i odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (góra – dół). Zimne ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po upływie 10 minut wyciągamy podpieczony spód i wykładamy na niego podsmażone jabłka. Wyrównujemy wierzch i równomiernie na całą powierzchnię ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Po 50 minutach wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ciasto ostygnie. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Fantastycznie smakuje na zimno, a także na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego! :)