Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej szarlotki użyłam nie zbyt dojrzałych papierówek. Smakuje wybornie.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki. Wykonanie nadzienia: W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać. Wykonanie placka: Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.