Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnąca cynamonem szarlotka sąsiadki to wspomnienie z czasów, gdy jeden budynek wielorodzinny zamieszkiwała cała czereda dzieciaków „z kluczami na szyi”, które po szkole pozostawały pod naprzemienną opieką dorosłych lokatorów. Wtedy domowe ciasta znikały w oczach nim dobrze wystygły, bo trzeba było mieć wiele energii, by fikać koziołki na trzepaku... Warto wracać do wspomnień z dzieciństwa!
Tortownica 26 cm
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45650
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23133
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1373
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45650
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23133
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1373
Składniki
Przesiej do dużej miski mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko i śmietanę. Zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji 2:1. Uformuj z ciasta kule, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Obierz jabłka i zetrzyj dużych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny. Przełóż do głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem. Smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut, co pewien czas mieszając. Gdy jabłka zaczną puszczać sok, dodaj przyprawy korzenne i rodzynki. Dosłodź do smaku miodem. Wymieszaj. Pod koniec smażenia dodaj do masy z jabłek łyżkę masła.
Wyłóż dno i bok tortownicy o średnicy 26 cm większą częścią ciasta. Wypełnij tortownicę podsmażonymi jabłkami. Drugą część ciasta podziel na małe kawałki i ułóż je na jabłkach.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut. Odstaw ciasto wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem.