Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka tiramisu to nietypowe ciasto, w którym znajdziesz składniki zarówno typowo włoskiego, jak i tradycyjnego polskiego deseru. Przygotujesz je bez konieczności pieczenia. W tej wersji nie musisz wybierać, czy zjeść tiramisu, czy może jednak szarlotkę.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
Jabłka obierz, pokrój w średniej wielkości kawałki. Posyp cukrem, zamieszaj. Umieść je w garnku i podlej delikatnie wodą. Podgrzej na średniej mocy palnika aż zmiękną, czyli około 20 minut. Odstaw. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody. Podgrzej. Następnie wymieszaj razem z jabłkami.
Jajka przelej wrzątkiem. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Osobno ubij żółtka z drobnym cukrem na gładką masę, będzie to trwało około 5 minut. Kiedy masa zrobi się jasna i gęsta, dodaj do niej mascarpone i dalej ubijaj. Pod koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Przygotuj naczynie ceramiczne albo blachę. Pierwszą warstwę powinno stanowić 1/3 biszkoptów. Układaj je jeden obok drugiego. Wyłóż połowę masy z jabłkami. Kolejną część biszkoptów namocz delikatnie i szybkim ruchem w kawie. Układaj na jabłkach. Teraz wyłóż cały krem z mascarpone i na nim ułóż drugą połowę jabłek. Pozostałe biszkopty namoczone w kawie układaj na wierzchu.
Jeśli chcesz całość urozmaicić jeszcz bitą śmitaną, ubij ją teraz. Pamięaj, żeby była mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Dodaj do niej łyżkę cukru pudru. Wyłóż na wierzch.
Teraz udekoruj całe ciasto kakao i włóż je do lodówki na minimum 6 godzin, aby stężało.