Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny mini deser o smaku tradycyjnej babcinej szarlotki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12931
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12931
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Składniki
Do malaksera wrzucamy herbatniki i kruszmy je. Jeżeli nie masz malaksera przełóż je do szczelnej foliowej torebki i rozgnieć wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków – nie musi powstać z nich proszek, tylko drobniejsze cząstki.
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w równą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka. Chwilę dusimy i dodajemy miód oraz cynamon. Uważnie mieszamy by nic się nie przypaliło. Jabłka powinny być lekko twardawe, sprężyste – uważajmy by ich nie rozgotować. Przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy masło i cukierki. Uważnie mieszamy do rozpuszczenia cukierków.
Do pucharka wkładamy łyżkę herbatników i ugniatamy, następnie porcje jabłek i tak powtarzamy czynności. Na górze każdego deseru wykładamy bezy, polewamy obficie sosem toffi.