Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z przepisu z 1948 roku
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2223
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2223
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Składniki
Jabłka obierz, a następnie poszatkuj drobno albo zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Posyp cukrem. Mieszaj i kontroluj jabłka tak długo, aż się rozpadną i konsystencją będą przypominać marmoladę. Wtedy odstaw.
Teraz przygotuj ciasto. Masło pokrój w kostkę. Połącz ze smalcem i mąką – energicznie palcami.
Wbij jajko, cukier, ekstrat waniliowy i proszek do pieczenia do wysokiego naczynia. Ubijaj na wysokich obrotach aż zrobi się puszysta piana. Dodaj do pozostałych składników i zagnieć jednolite ciasto.
Tortownicę do ciasta o średnicy ok. 20 cm podsyp mąką. 2/3 elastycznego i miękkiego ciasta wyłóż jako spód oraz wylep nim boki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i podpiecz spód przez około 20 minut.
Wyłóż jabłka na podpieczone ciasto. Pozostałą część rozwałkuj na prostokąt o długości krótszego boku odpowiadającej średnicy tortownicy. Wykrój paski i rozłóż je na wierzchu. Wstaw ponownie do piekarnika na około 25-30 minut.