Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3730
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2059
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5488
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5520
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3730
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2059
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5488
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5520
Składniki
Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodajemy żółtka jajek. Całość szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypujemy cukier. Cukru sypiemy tyle ile uważamy za stosowane. Możemy dodać również cynamon jeżeli lubimy. Jabłka wrzucamy do rondla lub na patelnię i wstawiamy na średni ogień, smażymy około 20 minut aż woda ładnie wyparuje. Jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta. Szarlotkę pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół na złoty ładny kolor. Szarlotkę możemy podawać na ciepło z lodami. Smacznego