Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Składniki
Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodajemy żółtka jajek. Całość szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypujemy cukier. Cukru sypiemy tyle ile uważamy za stosowane. Możemy dodać również cynamon jeżeli lubimy. Jabłka wrzucamy do rondla lub na patelnię i wstawiamy na średni ogień, smażymy około 20 minut aż woda ładnie wyparuje. Jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta. Szarlotkę pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół na złoty ładny kolor. Szarlotkę możemy podawać na ciepło z lodami. Smacznego