Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami.
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 447
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1542
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6437
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 447
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1542
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6437
Składniki
Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodajemy żółtka jajek. Całość szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypujemy cukier. Cukru sypiemy tyle ile uważamy za stosowane. Możemy dodać również cynamon jeżeli lubimy. Jabłka wrzucamy do rondla lub na patelnię i wstawiamy na średni ogień, smażymy około 20 minut aż woda ładnie wyparuje. Jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta. Szarlotkę pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół na złoty ładny kolor. Szarlotkę możemy podawać na ciepło z lodami. Smacznego