Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna szarlotka podkręcona dodatkiem dżemu z brzoskwiń to proste w wykonaniu i pyszne ciasto na weekendowe popołudnia.
Tortownica o średnicy 22cm
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
W misce umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone na kawałki, jajko, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść dość szybko na jednolite ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na około pół godziny.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Rodzynki przelać wrzątkiem i dodać do odciśniętych z soku jabłek. Dodać również cynamon i całość wymieszać.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić w proporcji: 2/3 do wyłożenia dna formy, 1/3 na wierzch.
Dno formy wylepić większą częścią ciasta. Na spodzie rozsmarować równomiernie dżem. Wyłożyć przygotowane jabłka i wyrównać powierzchnię. Na warstwę jabłek zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałą część ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.