Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka ze słodkim budyniem to idealne ciacho do kawki. Ciasto jest kruche, z pysznymi jabłuszkami i słodkim budyniem.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2104
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 644
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2104
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 644
Składniki
Na początek przygotujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie możemy przygotować budyń. Budyń przygotowujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 300 ml mleka zagotowujemy, pozostałą część czyli 200 ml mieszamy z proszkiem budyniowym i cukrem. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka. Na jabłka wykładamy budyń i na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta i posypujemy nim wierzch wypieku. Przygotowane ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach góra dół. Ciasto po upieczeniu najlepiej jest delikatnie ostudzić w blaszce, ponieważ może się lekko rozjechać po wyjęciu na gorąco. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.