Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni aż żal byłoby nie wykorzystać ich na pyszną, aromatyczną szarlotkę z budyniem i kruszonką.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 458
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 458
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Składniki
Przygotowujemy jabłka: myjemy obieramy a następnie kroimy w kostkę i gotujemy z małą ilością wody, dodajemy sok z cytryny oraz pod koniec gotowania cynamon (gotujemy aż jabłka zmiękną ok. 20 min)
Przygotowujemy kruche ciasto: do miski wsypujemy mąki, cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajko oraz zimne masło wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulę mniejsza połowę wkładamy do zamrażalnika na ok 30 min resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20 cm x 20 cm) i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. z 650 ml wody odlewamy szklankę resztę zagotowujemy. W szklance rozrabiamy budyń a następnie dodajemy do garna energicznie mieszając po chwili kiedy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia.
Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 min. Następnie wyjmujemy ciasto i na gorący spód wykładamy jabłka następnie budyń. Cisto z zamrażalnika ścieramy na dużych oczkach tarki na wierzch. Pieczemy 40-45 min w temperaturze 175 stopni.