Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i masą budyniową. Idealne jesienne ciasto. Przepis pochodzi z 490. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 115
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1809
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14437
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19532
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 115
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1809
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14437
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19532
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Mniej więcej w połowie dodać proszek do pieczenia. Dosypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wybić jajko. Zagarnąć nożem, lekko przesiekać, po czym wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 2 mniej więcej równe części. Umieścić w zamykanym pojemniku i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Mleko podgrzać w rondelku, odlewając wcześniej ½ szklanki. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Posłodzić. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić.
Połowę zmrożonego ciasta zetrzeć do tortownicy (średnica 26 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Lekko ugnieść łyżką. Nałożyć prażone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Wyrównać. Nałożyć budyń. Zetrzeć drugą połowę ciasta.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.