Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i masą budyniową. Idealne jesienne ciasto. Przepis pochodzi z 490. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1092
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2033
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 482
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1092
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2033
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 482
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Mniej więcej w połowie dodać proszek do pieczenia. Dosypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wybić jajko. Zagarnąć nożem, lekko przesiekać, po czym wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 2 mniej więcej równe części. Umieścić w zamykanym pojemniku i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Mleko podgrzać w rondelku, odlewając wcześniej ½ szklanki. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Posłodzić. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić.
Połowę zmrożonego ciasta zetrzeć do tortownicy (średnica 26 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Lekko ugnieść łyżką. Nałożyć prażone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Wyrównać. Nałożyć budyń. Zetrzeć drugą połowę ciasta.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.