Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami jest znacznie słodsza niż klasyczna wersja tego ciasta. Doskonale przyrządzone owoce wręcz rozpływają się w ustach. Szarlotka świetnie pasuje do gałki lodów waniliowych i sosu karmelowego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12514
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12514
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce połącz mąkę, masło, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, a następnie dodaj jajko. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny. Na dużej patelni roztop masło, dodaj cukier i smaż, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj pokrojone jabłka, posyp je cynamonem i gałką muszkatołową. Smaż, aż owoce staną się miękkie i zaczną się karmelizować.
Złóż ciasto. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wyłóż na spodzie karmelizowane jabłka. Pozostałe ciasto także rozwałkuj i pokrój na paseczki o grubości ok. 2-3 cm. Uformuj z nich plecionkę i przykryj nią jabłka.
Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut, do ładnego zezłocenia.
Szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami wyjmij i ostudź przed krojeniem.