Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana, czyli z dodatkiem kaszy manny, to naprawdę świetny sposób na to tradycyjne ciasto. Jesienią, gdy warto sięgać w kuchni po jabłka, zdecyduj się na przygotowanie pięknie pachnącego deseru. Wystarczy tylko kilka składników, żeby z pieca wydobył się smaczny aromat. Przekonaj się, a nie pożałujesz.
Tortownica o średnicy 23 cm
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1524
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4722
Polecam.
Odsłon: 100
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1524
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4722
Polecam.
Odsłon: 100
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7257
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę. Wsyp do niej również kaszę oraz cukier i przemieszaj do połączenia składników. Podziel porcję na 3 jednakowe części.
Umyj, obierz i wydrąż jabłka. Odłóż połówkę z większego jabłka na później, a pozostałe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wlej sok z cytryny, aby owoce nie ściemniały i przemieszaj. Następnie posyp je cynamonem i dokładnie wymieszaj.
Sam spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki - wysmaruj dokładnie masłem.
Jedną z trzech części suchych składników wsyp na dno tortownicy. Na niej ułóż połowę startych jabłek. Następnie wsyp drugą porcję suchych składników i rozłóż równomiernie pozostałą połowę jabłek. Przykryj ją trzecią częścią suchych składników. Odstawioną wcześniej połowę jabłka pokrój na niezbyt grube plastry i połóż na wierzchu.
Masło wyjmij z zamrażarki (musi być dobrze schłodzone). Zetrzyj na wierzch ciasta na dużych oczkach tarki (staraj się nie ogrzać masła dłońmi).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Poniżej raszki z tortownicą wstaw blaszkę, ponieważ z formy może wyciekać sok z jabłek i masło. Ciasto piecz przez około 60 minut.
Po tym czasie wyciągnij szarlotkę z kaszą manną do wystygnięcia (podawaj na ciepło lub zimno). Możesz też lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego!