Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna szarlotka z babcinego przepisu, która zawsze się udaje. Bez dodatków w postaci kruszonki, smakuje równie przepysznie. Przeplatana z wierzchu kruchym ciastem, tworzy dekoracyjny wzór i wygląda bardzo efektownie. Tradycyjny placek, a zarazem wyjątkowo chrupiący, ze złocistym wzorem, tworzy mistrzowski wypiek.
foremka do tarty lub tortownica, tarka, nóż, deska do krojenia
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1575
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1425
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 309
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1575
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1425
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 309
Składniki
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Zrób w cieście wgłębienie i wbij pierogi. Dodaj do ciasta masło. Ciasto ugnieć ręką. Jeżeli jest zbyt zimne, możesz je nieco podgrzać na patelni. Dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. Gnieć ciasto do uzyskania konsystencji jak na drobną kruszonkę.
Obierz jabłka ze skórki, pozbądź się także gniazda nasiennego. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub na cienkie plastry. Dodaj do nich trochę soku z cytryny i brązowy cukier. Odstaw do przegryzienia się składników.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj. Dostosuj ciasto do formy, wykrawając brzegi i lekko ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż do lodówki na 20 minut.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie natłuść formę do tarty masłem lub olejem. Rozprowadź ciasto na formie do pieczenia, ale nie za grubo, na ok. 3 cm wysokości.
Na tak przygotowane ciasto przerzuć mus jabłkowy i rozprowadź równomiernie na cieście.
Ciasto, które pozostało, rozwałkuj na cieńszy kawałek i pokrój na paski o dowolnej szerokości, np. 2-3 cm. Będzie to wierzchnia część placka.
Z dodatkowych rzeczy - wymieszaj żółtko z mlekiem w małej miseczce i posmaruj nią kratkę z ciasta. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 35-40 minut. Ciasto musi się wyraźnie zrumienić. W razie konieczności wydłuż czas.