Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięta świetnie łączy się z jabłkiem i ... młodym burakiem. Zachęcam do spróbowania.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 39
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 39
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Składniki
1. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder , zimne masło i słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO ( przepis na moim profilu). Jeśli ich nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g , lub ścieramy słodkie młode buraczki . Całość zagniatamy na kruszonkę. Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto , wstawiamy do lodówki.
2. Obrane jabłka prażymy , w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier. Jabłka zdejmujemy z kuchenki , dwie , trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę miętowa łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm. , ciasto lekko nakłuwamy . Nakładamy masę jabłkową , przykrywamy resztą ciasta.
Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym. Ciasto pieczemy w 180 C , około 50-60 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne , gorąco polecam .