Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto z papierówkami . Owoce są nieco kwaskowate, bo nie dodaję do nich za dużo cukru, ale słodycz ciasta łamie kwaskowatość jabłek.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8708
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7377
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5050
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328080
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8708
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7377
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5050
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328080
Składniki
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry
Jabłka przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dosypujemy cukier ( 4 łyżki ), cukier waniliowy i cynamon i prażymy na wolnym ogniu, aż jabłka staną się nieco szkliste i zmiękną. Następnie studzimy
Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski malaksera i zagniatamy jednolite ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej pokrojone w drobniejsze kawałki.
Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
Tortownicę i pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakładamy do tortownicy ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Pokrywamy wierzch ciasta
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji termoobieg i pieczemy ok 40 minut
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem