Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka "z pokrywki" to ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie znanego polskiego ciasta. Inspirowany jest francuskim galette z jabłkami. Ciasto przygotujesz z pomocą okrągłej pokrywki np. od naczynia żaroodpornego, która będzie służyć do odrysowania kształtu na papierze do pieczenia. Podawaj szarlotkę "z pokrywki" lekko ciepłą, najlepiej z gałką lodów waniliowych albo kleksem bitej śmietany.
Wymiary: pokrywka szklana o średnicy ok. 25 cm.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
Zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i siekaj nożem aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon, cukier waniliowy i brązowy, wymieszaj.
Przygotuj papier do pieczenia i blachę do piekarnika. Obrysuj od szklanej pokrywki rant. Następnie rozwałkuj ciasto kruche i uformuj z niego koło. Powinno wystawać około 2 centymetry za odrysowany fragment.
Posmaruj ciasto białkiem. Wyłóż na środek plasterki jabłek, zostawiając 2 centymetry od brzegu. Posmaruj masłem roztopionym. Następnie pozostałe ciasto zagnieć do środka na zakładkę. Ranty również posmaruj białkiem.
Włóż szarlotkę "z pokrywki" do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45 minut aż zrobi się złota.