Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wersja słodko - kwaśnej szarlotki.
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 48
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1090
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 48
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1090
Składniki
Robimy ciasto - wszystkie składniki łączymy ze sobą na stolnicy i zagniatamy szybciutko kruche ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedna część to ok 2/3 powstałego ciasta - to będzie nasz spód a druga to pozostała 1/3 to będzie wierzch szarlotki. Wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 2h.
Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, dodajemy ok 4-5 łyżek cukru - zależy od " własnej słodyczy" jabłek.
Blachę smarujemy odrobiną margaryny, posypujemy mąką nadmiar strzepując. Na blachę trzemy 2/3 ciasta ( jedna naszą większą kulkę) na tarce o grubych oczkach, na to przesypujemy kakao - cieniutką warstwę. Rozkładamy powidła, orzechy włoskie, starte jabłka oraz żurawinę. Na wierzch trzemy pozostałe ciasto.
Pieczemy przez jedną godzinę, początkowo w 180 stopniach C pot 20 min zmniejszamy temperaturę na ok 160 stopni. Ja ostatnio piekłam ok 1,2h bo po prostu zapomniałam i też było dobre:)Jeśli ciasto jest zbyt kwaskowe można na wierchu posypać cukrem pudrem.
Ciasto polecam również w wersji z rabarbarem, świeżymi śliwkami.