Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, puszysty i wilgotny biszkopt, z warstwą jabłek z dodatkiem cynamonu oraz warstwa śmietanowej pianki z kawałakmi czekolady
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2973
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2973
Składniki
BISZKOPT Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ubijać przez chwilę. Wlać sok. Zmiksować tylko do połączenia. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub rózgi. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170°C około 20 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z formy ściągnąć papier. Blaszkę wyłożyć nowym papierem i włożyć z powrotem do formy.
STRACIATELLA Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Śmietankę ubić na ¾, następnie dodać lekko tężejącą galaretkę oraz startą czekoladę. Zmiksować do połączenia.
Do gorących jabłek dodać galaretki(proszek) i cynamon. Wymieszać do ropuszcznenia. Jabłka wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Na to rozsmarować krem straciatella.
szklanka o poj. 250ml jajka w temp. pokojowej śmietanka mocno schłodzona blaszka o wymiarach 34x20cm krem straciatella należy szybko wyłożyć na jabłka, ponieważ szybko tężeje. Videoprzepis znajduje się na moim Instagramie https://www.instagram.com/reel/ClHFyIgIQ-c/?igshid=YmMyMTA2M2Y=