Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocza dekoracyjna szopka – nie tylko pięknie wygląda, ale też wypełnia pokój aromatem świąteczych pierniczków. Nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga trochę czasu. Idealnie nadaje się na prezent dla rodziny i znajomych.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 220
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 140
Pychota. Polecam.
Odsłon: 220
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 386
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 140
Składniki
Ciasto: podgrzać cukier, miód i sok pomarańczowy na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać masło, rozpuścić, zdjąć z ognia. Dodać suche składniki, wymieszać, zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na grubość około 5 mm, najlepiej na papierze do pieczenia. Przełożyć na blaszkę, schować do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciąć kształty posługując się szablonami. Ponownie schować do lodówki – zimne ciasto nie rozpłynie się w trakcie pieczenia tylko lepiej będzie trzymać kształt.
Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) przez 10-20 min – mniejsze kawałki upieką się szybciej, poza tym czas pieczenia zależy od grubości elementów. Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
Lukier: ubić białko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, stopniowo dodawać przesiany cukier puder do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Mój lukier był raczej płynny, to ułatwiło precyzyjne nakładanie z rękawa cukierniczego z bardzo małym otworem. Udekorować poszczególne elementy oddzielnie, potem posklejać. Z podanej ilości mąki wyszło mi trochę za dużo ciasta, więc zrobiłam jeszcze kilka innych elementów. Lepiej mieć trochę zapasu niż żeby poszczególne elementy wyszły zbyt cienkie i kruche.