Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z babkami. To znaczy, że ja nie lubię jeść babki, więc może w odwecie babka nie lubi mnie? Naprawdę nie lubię jeść babek ani mufinek (przeważnie, bo bywają wyjątki), bo zawsze wydawały mi się suche i nieatrakcyjne. Jak już mam pochłonąć te kalorie, to niech będą naprawdę wyjątkowe! I być może w odwecie, z zemsty, na skutek mojej antypatii – babki mi się nie udają. Bywają zbite, czasem suche, często z zakalcem. No i z tych dwóch powodów po prostu nie piekę babki, bo po co obie mamy się męczyć? Ale mój mąż lubi babkę. Gdy więc kupiłam naszego airfryera i pojawiła się możliwość wypiekania małej, jednoosobowej babeczki, postanowiłam ponownie zmierzyć się z tematem. Upiekłam już kilka takich babek i J. bardzo je chwali, więc mu piekę od czasu do czasu.
Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 799
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 320
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 146
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2221
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 799
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 320
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 146
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2221
Składniki
Jajko, oliwę i mleko umieść w wysokiej misce i wymieszaj mikserem.
Miksowana masa trochę się spieni, to jest normalne.
W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę, cukier (i cukier wanilinowy) oraz proszek do pieczenia, a następnie dodaj do miski z płynnymi składnikami.
Wymieszaj krótko łyżką (jeśli tego nie zrobisz, to podczas miksowania proszki zrobią wielkie PUFF, zasypując wszystko dookoła). I dopiero potem wymieszaj mikserem na gładką masę.
Przelej ciasto do foremki (u mnie - foremka silikonowa 500 ml), wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw do frytkownicy beztłuszczowej. Niektóre urządzenia mają funkcję pieczenia (back), ale moja frytkownica jest prościutka i tania i nie ma tej funkcji.
Włączam więc temperaturę 175 stopni i czas 35 minut. Urządzenia nie trzeba wcześniej nagrzewać. Piekę babkę przez wyznaczony czas, można pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy szybka babka jest już upieczona. Moja jest, za każdym razem, więc czas i temperatura są wystarczające.
Gotową babkę wyjmij z foremki na talerz, gdy jeszcze jest gorąca.
Możesz ją oprószyć cukrem pudrem, bo wtedy ładniej wygląda.
Babka ze stu gramów mąki jest mała, idealna do kawy dla 4-6 osób (po kawałeczku) lub na 2-3 dni dla jednego łasucha.
Spróbowałam i nawet mnie smakuje, więc chyba jest dobra!
Do części ciasta można dodać łyżeczkę ciemnego kakao i upiec babkę dwukolorową. Zamiast cukru wanilinowego można dodać dowolny aromat – cytrynowy, waniliowy, migdałowy, rumowy. Wiadomo, że najlepiej by było użyć naturalnych aromatów, ale nie bądźmy sztywniakami. Jak komuś nie przeszkadza syntetyczny aromat spożywczy, to niech go użyje.
Smacznego!