Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciacho powstało z potrzeby chwili, szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami idealnie u nas sprawdziła się do niedzielnej kawy. Jak to mówią potrzeba matką wynalazków i tak było i tym razem. Masa krówkowa miała już krótki termin przydatności, więc długo nie myśląc trzasłam właśnie taką szybką roladę w zasadzie z tego co było w domu.
Blaszka z wyposażenia piekarnika, mikser ręczny
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 809
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3406
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 107
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 153
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 809
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3406
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 107
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 153
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Składniki
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia i odstaw mikser na bok. Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i przesmaruj masą krówkową. Masę krówkową wcześniej wyjęłam na miseczkę i delikatnie podgrzałam w mikrofali, żeby lepiej się rozsmarowywała. Możesz puszczę wrzucić do wrzątku na chwilę jeśli nie używasz mikrofali. Na brzegu krótszego końca ułóż wzdłuż obrane ze skóry banany i zacznij rolować roladę do środka. Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia. Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm. Rolada po rozkrojeniu prezentuje się bardzo zacnie. Smacznego!!!