Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek z jabłkami to ekspresowy pomysł na deser, podwieczorek lub dodatek do niedzielnej kawy. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w domu. Placek jest bardzo jabłkowy, z wyczuwalną nutą cynamonu. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szarlotek, ale z pewnością jest o wiele szybszy w przygotowaniu. Dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, na przykład z dodatkiem gałki lodów.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 271
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Masło utrzyj z cukrem. Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej sok jabłkowy i ponownie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto. Jabłka obierz i wykrój z nich rdzenie z nasionami. Pokrój je na ćwiartki, a następnie na cieńsze plasterki. Porozkładaj je równomiernie na cieście. Wierzch posyp równomiernie cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza. Szybki placek z jabłkami piecz przez 25-30 minut. Wierzch powinien się zarumienić. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.