Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na ekspresowe pyszne ciasto bez użycia miksera, wystarczy mieć w domu mleko, jajka, mąkę, masło i trochę owoców. Mogą być porzeczki, jagody, truskawki, śliwki, rabarbar, świeże lub mrożone. To ciasto najlepiej smakuje właśnie z kwaśnymi owocami. Serdecznie polecam :-)
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 319
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 324
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 482
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 319
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 324
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 482
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło wraz mlekiem i cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy do tego wystudzone masło z mlekiem i cukrem. Najpierw mieszamy łyżką, do połączenia składników, a następnie bierzemy drewniane berło ( nie wiem jak to nazwać) i ucieramy ciasto. Następnie dodajemy po jednym całym jajku i ucieramy na gładką masę. Do owoców dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, następnie te owoce dodajemy do utartego ciasta i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół na najniższej półeczce. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu i jeszcze 10 minut z termoobiegiem. W ten sposób unikniemy zakalca. Jeszcze gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem. Podajemy po wystudzeniu. Smacznego :-)