Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik jest bardzo szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto jest super leciutkie, z przepysznym, mocno czekoladowym kremem.
Mikser (robot kuchenny), dwie foremki okrągłe o średnicy 18 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1235
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1235
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Składniki
Nagrzać piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Natłuścić dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać, dodać jajka, miód, mleko i olej, wymieszać mikserem, przelać do foremek. Ciasto jest dość rzadkie, więc foremki muszą być bardzo szczelne.
Piec w temperaturze 180 C (160 C z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia na kratce przez 15 min, potem wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder i kakao utrzeć z masłem, dodając mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zimne ciasto wyrównać, nasączyć alkoholem (niekoniecznie), przełożyć kremem i udekorować wedle uznania.
Smacznego :)