Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik jest bardzo szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto jest super leciutkie, z przepysznym, mocno czekoladowym kremem.
Mikser (robot kuchenny), dwie foremki okrągłe o średnicy 18 cm
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16762
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 472
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16762
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 472
Składniki
Nagrzać piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Natłuścić dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać, dodać jajka, miód, mleko i olej, wymieszać mikserem, przelać do foremek. Ciasto jest dość rzadkie, więc foremki muszą być bardzo szczelne.
Piec w temperaturze 180 C (160 C z termoobiegiem) około 20-25 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia na kratce przez 15 min, potem wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder i kakao utrzeć z masłem, dodając mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zimne ciasto wyrównać, nasączyć alkoholem (niekoniecznie), przełożyć kremem i udekorować wedle uznania.
Smacznego :)