Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To puszyste i aromatyczne, szybkie ciasto z jagodami zachwyca delikatną, maślaną strukturą oraz intensywnie owocowym smakiem. Waniliowa nuta oraz lekko wyczuwalny, cytrusowy aromat podkreślają bogactwo smaku jagód. Całość przygotowuje się bardzo szybko, co czyni je idealnym wyborem na spontaniczne spotkania ze znajomymi czy popołudniową kawę.
średnica formy: 20 cm
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9530
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3084
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9530
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3084
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
Składniki
W misce wymieszaj 130 g mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj masło na wysokich obrotach. Dodaj cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta, przez kolejne 2 minuty. Dołóż ekstrakt waniliowy.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż również skórkę cytrynową.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli wsypuj suche składniki, ubijając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto będzie gęste.
Przenieś ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch szpatułką.
Jagody umyj i dobrze osusz. Wymieszaj je z pozostałą łyżką mąki oraz sokiem cytrynowym. Rozłóż owoce na cieście.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka.
Szybkie ciasto z jagodami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie można usunąć formę.
Wypiek podawaj posypany cukrem pudrem.