Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To puszyste i aromatyczne, szybkie ciasto z jagodami zachwyca delikatną, maślaną strukturą oraz intensywnie owocowym smakiem. Waniliowa nuta oraz lekko wyczuwalny, cytrusowy aromat podkreślają bogactwo smaku jagód. Całość przygotowuje się bardzo szybko, co czyni je idealnym wyborem na spontaniczne spotkania ze znajomymi czy popołudniową kawę.
średnica formy: 20 cm
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 315
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1947
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3908
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3748
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 518
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 315
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1947
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3908
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3748
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 518
Składniki
W misce wymieszaj 130 g mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj masło na wysokich obrotach. Dodaj cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta, przez kolejne 2 minuty. Dołóż ekstrakt waniliowy.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż również skórkę cytrynową.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli wsypuj suche składniki, ubijając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto będzie gęste.
Przenieś ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch szpatułką.
Jagody umyj i dobrze osusz. Wymieszaj je z pozostałą łyżką mąki oraz sokiem cytrynowym. Rozłóż owoce na cieście.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka.
Szybkie ciasto z jagodami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie można usunąć formę.
Wypiek podawaj posypany cukrem pudrem.