Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Tanioszek to prosty i szybki wypiek, który przyrządzisz nawet wtedy, kiedy masz niewielki budżet. Całość przyrządzisz za mniej niż 20 złotych, a jeśli chcesz podać to ciasto dzieciom, zrezygnuj z alkoholu, co dodatkowo wpłynie pozytywnie na budżet.
średnica formy: 22 cm
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 948
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1913
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6484
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 948
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1913
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6484
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij na bardzo puszystą i jasną masę, przez ok. 8 minut. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką.
Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przenieś je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Zimne ciasto przetnij na dwa blaty, a w miseczce połącz rum i kawę. Mieszanką nasącz biszkopty.
Przygotuj krem. W miseczce wymieszaj żelatynę z wodą i pozostaw do napęcznienia. Po 5 minutach podgrzej ją, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
W misce umieść śmietankę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko do uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
Zahartuj żelatynę łyżką kremu i dodaj całą mieszaninę do śmietany. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Zdejmij ją z ognia i zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i masło. Odstaw mieszaninę na 2 minuty, a następnie wymieszaj na gładką, błyszczącą polewę.
Złóż ciasto. Na paterze lub w formie do pieczenia umieść pierwszy nasączony blat ciasta. Wyłóż na niego cały krem i wyrównaj. Przykryj go drugim blatem, a na wierzchu wylej wystudzoną już polewę.
Ciasto Tanioszek wstaw do lodówki na co najmniej 4-6 minut, do stężenia wszystkich warstw.