Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche do przygotowania tarty jest szybkie i proste. Moja tartę przygotowałam z jabłkami pokrojonymi w kawałki na cieście kakaowym. Na górną część tarty wykorzystałam ciasto bez kakao.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27977
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27977
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
1. Odważam mąki krupczatki ok. 300g i wsypuję do misy robota. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki. Dodaję jajko i cukier. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 100g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu). 2. Ciasto dzielę na 2/3 i 1/3 – do 2/3 dodaję kakao , 1/3 pozostawiam białą. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i szybciutko zarabiam obie części do formy kuli. 4. Kule przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz. 5. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy. Papier do pieczenia kładę na ciasto. 6. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole. 7. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód. 8. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką. 9. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min. 10. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy). 11. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. 12. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz.
13. Jabłka kroję w kostkę i posypuję cynamonem ( w przypadku kwaśnych jabłek jeszcze odrobiną cukru). Układam na zimny spód.
14. Pozostałe 1/3 ciasta (białego) w palcach formuję wałeczki, które układam w kratkę. 15. Ciasto dopiekam w piekarniku w 170 st.C (termo obieg) przez 40-45 min.