Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas letnich upałów świetnie sprawdzą się kwaskowate desery. Wypróbuj przepis na tartę z lemon curd i kremowym mascarpone. Mocno cytrynowa i orzeźwiająca, przygotowana na kruchym spodzie.
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 948
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 948
Składniki
Przygotowanie cytrynowej tarty rozpocznij od zrobienia ciasta kruchego. Żółtka utrzyj z cukrem. Na stolnicę wysyp mąkę. Dobrze schłodzone masło pokrój szybko w kostkę (tak, aby się nie ogrzało) i dołóż do mąki. Dodaj szczyptę soli i łyżkę śmietany. Posiekaj wszystko nożem i dodaj żółtka utarte z cukrem. Posiekaj ponownie i połącz szybko składniki, wyrabiając je dłonią (najlepiej schłodzoną wcześniej pod zimną wodą).
Wyjmij formę do tarty i wysmaruj ją dokładnie masłem. Ciasto porwij na kawałki i wyklej nimi spód oraz boki (tak, aby ciasto wszędzie miało jednakową grubość). Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw formę do lodówki na 30 minut, aby się schłodziła.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Po upływie wskazanego czasu wyjmij ciasto z lodówki i włóż do gorącego piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut, do uzyskania złocistego koloru ciasta. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Teraz zabierz się za przyrządzenie kremu cytrynowego, czyli lemon curd. Wyciśnij sok z cytryn i zetrzyj z nich skórkę (tylko żółtą część, bo biała jest gorzkawa). Oba składniki umieść w misce. Wsyp też cukier i dokładnie wymieszaj całość. W oddzielnym naczyniu rozkłóć jajka i dodaj je do soku ze skórką i cukrem.
Następnie przygotuj kąpiel wodną - do garnka wlej trochę wody i zagotuj ją. Gdy woda będzie już wrzeć, zmniejsz moc palnika i ustaw na naczyniu miskę z masą cytrynowo-jajeczną. Podgrzewaj ją na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Pamiętaj, że miksturę należy cały czas mieszać przy pomocy trzepaczki, aż do zgęstnienia do konsystencji budyniu. Nie wolno doprowadzić do wrzenia masy! Gdy krem będzie już gęsty, dodaj jeszcze 40 g masła i dobrze wymieszaj do połączenia. Zdejmij z ognia i odstaw lemon curd do ostygnięcia.
Pozostaje jeszcze tylko przygotować krem z mascarpone. Rozpocznij od ubicia śmietany na sztywną pianę. Dobrze schłodzoną miksuj na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Następnie bardzo delikatnie przełóż do naczynia ubitą wcześniej śmietanę i wymieszaj powoli drewnianą łyżką, do połączenia w jednolitą, kremową, sztywną masę.
Do wystudzonego, kruchego spodu tarty wlej również chłodny już lemon curd (krem cytrynowy). Wierzch ozdób kremem mascarpone. Możesz ułożyć równomierną warstwę lub udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotową tartę z lemon curd i mascarpone wstaw jeszcze na co najmniej dwie godziny do lodówki, aby stężało.
Po tym czasie możesz podać tartę, np. ozdobioną skórką z cytryny i świeżą miętą. Smacznego!