Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta della nonna – tarta z budyniem – to klasyczny deser włoski, który jest uwielbiany przez wszystkich! Rozpływający się w ustach krem budyniowy między dwoma płatami kruchego ciasta – czy istnieje coś pyszniejszego?
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Składniki
Przygotuj warstwę budyniową. Mleko i ekstrakt waniliowy wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Odstaw na bok do delikatnego przestudzenia. W średniej misce ubij żółtka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
Powoli i stopniowo dodawaj ciepłe mleko, dobrze i energicznie mieszając, by nie doszło do zważenia i nie pozostały grudki. W razie problemów, możesz przetrzeć także masę przez sito. Przenieś masę z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do zgęstnienia. Cały czas energicznie mieszaj, by uniknąć przypalenia. Zdejmij budyń z ognia i przelej go do czystej miski. Przykryj go szczelnie folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść: mąkę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, masło i sól. Mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodaj cukier, jajko i żółtko. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć je rękoma przez kilka minut. Jeśli jest zbyt klejące się, możesz dodać 1-2 szczypty mąki. Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
Złóż ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm natłuść masłem lub specjalnym sprayem do pieczenia. Ciasto z lodówki podziel na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Większy fragment rozwałkuj na placek, który umożliwi całkowite wyłożenie dna i brzegów formy. Przytnij wystające krawędzie. Na spód tarty wyłóż przygotowany budyń i równomiernie go rozprowadź. Pozostałe ciasto także rozwałkuj na placek o średnicy minimalnie większej niż 25 cm. Połóż go na rozprowadzonym kremie, lekko dociśnij i uszczelnij krawędzie. Na środku ciasta zrób ostrym nożem nacięcie, by wilgoć mogła swobodnie odparowywać. Posmaruj wierzch niewielką ilością wody. Wierzch posyp także płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 40 minut, a następnie całkowicie ostudź, możesz także w lodówce. Tarta della nonna – tarta z budyniem najlepiej smakuje posypana obficie cukrem pudrem.