Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta dyniowa to polska odsłona klasycznego pumpkin pie, czyli ciasta królującego w Dniu Dziękczynienia. Kruchy spód oraz miękkie, gładkie nadzienie staną się twoim numerem jeden wśród jesiennych wypieków!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19625
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19625
Składniki
Dynię obierz, pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją na blaszce do pieczenia. Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Dynia powinna być miękka po wbiciu widelca. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie zrób spód. Herbatniki rozdrobnij do konsystencji piasku. Masło rozpuść w rondelku, a następnie połącz z ciastkami. Powinna powstać mokra masa. Wyłóż ją na spód tortownicy, dociśnij. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez około 10 minut.
Teraz zmiksuj dynie na gładkie purée. W misce wymieszaj jajka. Cukier, przyprawy korzenne i śmietanę umieść w małym garnku. Zagotuj. Dodaj rozkłócone jajka, purée z dyni i zmiksuj krótko, aby składniki się połączyły.
Wylej masę do formy i umieść ją w piekarniku. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zetnie.