Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początkowo z tego ciasta chciałam zrobić kruche ciasteczka, jednak niestety całkowicie uśmierciłam swoją maszynkę do wyciskania ciastek (zbyt dużo energii wczoraj we mnie drzemało :) ). Zanim zdecydowałam się na upieczenie tarty, medytowałam nad surowym ciastem ok 10 minut i kombinowałam co z niego zrobić??? Widząc w koszyczku kilka pięknych i słodkich jabłek wpadłam na pomysł zrobienia właśnie tarty. Ojjjj tak, zdecydowanie to był świetny pomysł :))
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 256
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 256
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło, olej i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i świeżo startym cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.
Wierzch tarty smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
zdj
zdj