Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartę z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie. Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie.
okrągła forma o średnicy ok. 30 cm, rondelek, stolnica, wałek
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5345
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1683
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5203
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1706
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5345
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1683
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5203
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1706
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, żelatynę i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, należy przelać ją na przestudzone ciasto. Czekamy, aż masa mocniej stężeje i po obwodzie tarty dodajemy czekoladowe jajeczka (jajeczka powinny stać w pionie). Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy ją do foliowego rękawa i na przestygniętej masie wykonujemy dowolne wzorki.
Tartę przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Czas oczekiwania ok. 2-3 godz. Rada: ciasto jest bardzo cienkie i najlepiej wałkować ją przez folię spożywczą. Żeby ciasto się nie przyklejało, wystarczy podsypać je mąką.