Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche do przygotowania tarty jest szybkie i proste. Moja tartę przygotowałam z jabłkami pokrojonymi w kawałki na cieście kakaowym.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
1. Odważam mąki krupczatki ok. 300g i wsypuję do misy robota. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki. Dodaję jajko, kakao i cukier. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 100g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu). 2. Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na 2/3 i 1/3 i szybciutko zarabiam obie części do formy kuli. 3. Kule przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz. 4. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy. Papier do pieczenia kładę na ciasto. 5. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole. 6. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza formę można wykorzystać do wrzucenia na wierzch tarty w formie kruszonki.
7. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką. 8. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min. 9. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy). 10. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. 11. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz.
12. FARSZ : W rondlu wrzucam jabłka pokrojone w kostkę i posypuję cynamonem ( w przypadku kwaśnych jabłek jeszcze odrobiną cukru), dolewam wody i duszę aż się częściowo rozpadną. Dodaję 1 łyżkę żelfixu i gotuję kilka minut.
13. Nakładam farsz na tartę. Pozostałe 1/3 ciasta kruszę w palcach i formuję w małe kuleczki. Sypię na wierzch tarty.
14. Ciasto dopiekam w piekarniku w 170 st.C (termo obieg) przez 40-45 min.
Smacznego:)