Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta milionera to kruche ciasto z mocno ciągnącym się karmelowym wnętrzem, pod pierzynką z czekolady. Ten bogaty w smaku przysmak z pewnością jest warty swojej nazwy!
wymiary formy: 20x30 cm
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Masło utrzyj aż będzie kremowe. Dodaj cukier i ubijaj do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj partiami mąkę, dobrze ucierając po każdej. W połowie dodaj sól. Nie ucieraj zbyt długo – masa powinna być lekko krusząca się. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruchym ciastem dokładnie wylep spód, mocno dociskając je do dna. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do zrumienienia brzegów. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj karmel. W garnuszku wymieszaj mleko skondensowane, masło, cukier, miód i sól. Podgrzewaj całość na średnim ogniu. Często mieszaj do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i mieszaj przez 10-15 minut, do momentu uzyskania intensywnego, karmelowego koloru. Masa zacznie gęstnieć i odstawać od ścianek garnka. Zdejmij całość z ognia i natychmiast wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Polej karmelem upieczone wcześniej kruche ciasto i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Możesz ciasto włożyć do lodówki, by przyspieszyć ten proces.
Przygotuj polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj całość na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Nie zagotowuj. Zdejmij mieszankę z ognia i pozostaw do ostygnięcia na ok. 5 minut. Równomiernie rozprowadź polewę na warstwie karmelowej. Odczekaj kilka minut do momentu aż masa zacznie tężeć i posyp wierzch równomiernie solą morską. Tartę milionera wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny, do całkowitego zastygnięcia polewy. Podawaj w postaci niewielkich kostek, po schłodzeniu.