Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta rabarbarowa to delikatny, słodko-kwaśny deser, który przypomina smak lata. Świetnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu greckiego.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5288
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2445
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5288
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2445
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i dodaj drobno posiekane, zimne masło. Palcami wetrzyj tłuszcz, by uzyskać konsystencję grubej bułki tartej. Dodaj cukier, rozbełtane lekko jajko i sól. Utrzyj wszystko razem. W razie potrzeby dodawaj niewielką ilość wody, do momentu uzyskania elastycznej i łatwo formowalnej konsystencji. Ciasto przełóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm. Przenieś ciasto na formę do tarty o średnicy 22 cm. Dociśnij je mocno do spodu i do brzegów. Wystające fragmenty złóż do wewnątrz. Wstaw formę do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Na chłodnym cieście rozłóż kawałek pergaminu do pieczenia i obciąż je np. suchą fasolą, dokładnie wciskając ją w brzegi. Tartę włóż do piekarnika na 15 minut. Wyjmij ją i delikatnie usuń obciążniki, a następnie włóż ją ponownie do pieca na kolejne 5 minut. Wyciągnij ciasto i ostudź na kratce.
Przygotuj nadzienie. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową, jajko, skórkę pomarańczową, ekstrakt i sól. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Nadzienie przenieś na ciepły jeszcze spód i wygładź za pomocą noża lub szpatułki. Rabarbar umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Rozłóż je na wierzchu tarty i delikatnie wciśnij je w masę. Wstaw tartę rabarbarową do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Wyjmij i ostudź przed podaniem. Ciasto przechowuj w lodówce do 5 dni.