Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszkowy deser dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11520
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4993
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1233
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1496
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11520
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4993
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1233
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1496
Składniki
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na pół godziny wstawić do lodówki.
Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować, umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz, a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułką tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.