Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszkowy deser dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6119
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1873
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6119
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1873
 
         
         
                Składniki
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na pół godziny wstawić do lodówki.
Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować, umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz, a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułką tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.