Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie lata! czyli tarta dla wielbicieli słodkości. Wykorzystaj swoje ulubione sezonowe owoce.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku lub misce, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody.
Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Obcinamy resztki ciasta równo z brzegiem formy. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
Masę rozpoczynamy od ubicia na sztywno 250 ml śmietanki. Wsypujemy utrwalacz do śmietanki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystygnięty kruchy spód.
Dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam bezy wykonane z białka pozostałego po robieniu ciasta kruchego, borówki amerykańskie oraz płatki migdałów. Smacznego! Uwagi: - masło, śmietanka i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone - z pozostałego białka można zrobić bezy do dekoracji