Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy jesienią brak świeżych owoców, na ratunek przychodzi słodki deser z suszoną żurawiną!
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1178
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1178
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku lub misce, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy zimnej wody. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Obcinamy resztki ciasta równo z brzegiem formy. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Dodajemy serek mascarpone, następnie schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Na tym etapie dodajemy cukier puder w dowolnej ilości (Uwaga - masa już jest słodka!). Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystygnięty kruchy spód. Dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam bezy wykonane z białka pozostałego po robieniu ciasta kruchego oraz namoczoną w ciepłej wodzie żurawinę. Smacznego!
Uwagi: - Masło, śmietana i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone. - Z pozostałego z ciasta kruchego białka zrób bezy do dekoracji. - Żurawinę namocz 15 min w ciepłej wodzie.