Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tarta w z borówkami w sam raz na lato :)
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 109
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1332
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1168
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 109
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1332
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1168
Składniki
Przygotowujemy ciasto kruche: Do miski wsypujemy mąkę, margarynę - musi być schłodzona, mleko, żółtko, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego i wszystko razem zagniatamy dobrze na ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by się schłodziło. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułą tartą lub mąką. Ciasto
Schłodzone ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę, nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem całe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę aby ciasto nam nie wyrosło. Pieczemy w piekarniku funkcja góra-dół w 190 stopniach C przez 5 minut, po tym czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy kolejna 15 minut. Po zakończeniu pieczenia wyciągamy ciasto by się całkowicie ostudziło. W tym czasie przygotowujemy krem.
Do miski wkładamy mocno schłodzone śmietany 36 % i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i wszystko razem mieszamy mikserem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodajemy stopniowo do naszego kremu i wszystko razem mieszamy.
Krem wykładamy na ciasto. Borówki myjemy i dobrze osuszamy, układamy na krem. Zamiast borówek można użyć innych owoców sezonowych takich jak truskawek lub malin. Na wierzch możemy posypać startą czekoladą białą. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godzin. Smacznego :)