Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tarta w z borówkami w sam raz na lato :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8414
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4304
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 809
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1081
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8414
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4304
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 809
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1081
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4038
Składniki
Przygotowujemy ciasto kruche: Do miski wsypujemy mąkę, margarynę - musi być schłodzona, mleko, żółtko, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego i wszystko razem zagniatamy dobrze na ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by się schłodziło. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułą tartą lub mąką. Ciasto
Schłodzone ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę, nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem całe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę aby ciasto nam nie wyrosło. Pieczemy w piekarniku funkcja góra-dół w 190 stopniach C przez 5 minut, po tym czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy kolejna 15 minut. Po zakończeniu pieczenia wyciągamy ciasto by się całkowicie ostudziło. W tym czasie przygotowujemy krem.
Do miski wkładamy mocno schłodzone śmietany 36 % i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i wszystko razem mieszamy mikserem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodajemy stopniowo do naszego kremu i wszystko razem mieszamy.
Krem wykładamy na ciasto. Borówki myjemy i dobrze osuszamy, układamy na krem. Zamiast borówek można użyć innych owoców sezonowych takich jak truskawek lub malin. Na wierzch możemy posypać startą czekoladą białą. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godzin. Smacznego :)