Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze śmietanowym kremem i borówkami to znakomity pomysł na letni deser. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką masą sprawdzi się przy każdej okazji. Do przygotowania tego ciasta wybraliśmy borówki, ale świetnie sprawdzą się również truskawki i maliny. Jeśli masz ochotę, możesz połączyć wszystkie owoce ze sobą.
Okrągła forma o średnicy 24 cm
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14732
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3178
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 167
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1549
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 341
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14732
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3178
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 167
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1549
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 341
Składniki
Borówki dokładnie umyj i osusz.
Zimne masło pokrój w kostkę.
Mąkę pszenną przesiej z cukrem pudrem i szczyptą soli na stolnicę. Dodaj masło, żółtka i całość przesiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 30 minut.
Śmietankę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Cały czas mieszając, trzymaj na ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Ponakłuwaj widelcem i ponownie odstaw na 30 minut do lodówki.
Po upływie czasu upiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piecz przez 15-18 minut.
Przygotuj krem. Śmietankę z czekoladą zmiksuj wraz z serkiem mascarpone i cukrem.
Na upieczony spód wyłóż krem i wygładź z wierzchu, posyp borówkami.