Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze śmietanowym kremem i borówkami to znakomity pomysł na letni deser. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką masą sprawdzi się przy każdej okazji. Do przygotowania tego ciasta wybraliśmy borówki, ale świetnie sprawdzą się również truskawki i maliny. Jeśli masz ochotę, możesz połączyć wszystkie owoce ze sobą.
Okrągła forma o średnicy 24 cm
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 46
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 65
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 46
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 65
Składniki
Borówki dokładnie umyj i osusz.
Zimne masło pokrój w kostkę.
Mąkę pszenną przesiej z cukrem pudrem i szczyptą soli na stolnicę. Dodaj masło, żółtka i całość przesiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 30 minut.
Śmietankę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Cały czas mieszając, trzymaj na ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Ponakłuwaj widelcem i ponownie odstaw na 30 minut do lodówki.
Po upływie czasu upiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piecz przez 15-18 minut.
Przygotuj krem. Śmietankę z czekoladą zmiksuj wraz z serkiem mascarpone i cukrem.
Na upieczony spód wyłóż krem i wygładź z wierzchu, posyp borówkami.