Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pomysł na tartę z jabłkami. Spróbujcie!
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 57
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3896
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6786
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 57
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3896
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6786
Składniki
CIASTO Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odrobinę ciasta pozostawić w folii i ponownie włożyć do lodówki, a resztą wyłożyć formę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ok. 25 minut.
KREM Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i zagotować. W pozostałych 250 ml mleka rozmieszać budynie. Wlać do gotującego mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie budyń. Jabłka włożyć do ugotowanego budyniu i wymieszać. Przełożyć na upieczoną tartę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostawioną część ciasta. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego na 200ºC i piec jeszcze ok. 10-15 minut.