Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pomysł na tartę z jabłkami. Spróbujcie!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 851
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31495
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 851
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31495
Składniki
CIASTO Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odrobinę ciasta pozostawić w folii i ponownie włożyć do lodówki, a resztą wyłożyć formę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ok. 25 minut.
KREM Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i zagotować. W pozostałych 250 ml mleka rozmieszać budynie. Wlać do gotującego mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie budyń. Jabłka włożyć do ugotowanego budyniu i wymieszać. Przełożyć na upieczoną tartę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostawioną część ciasta. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego na 200ºC i piec jeszcze ok. 10-15 minut.