Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta tarta z jabłkami. Może z powodzeniem zastąpić szarlotkę podczas rodzinnego przyjęcia.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25111
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 189
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25111
Składniki
Mąkę mieszamy proszkiem, cukrem pudrem, dodajemy masło, , siekamy nożem do otrzymania kruszonki, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 60 minut. Jabłka obieramy , wydrążamy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Do jabłek dodajemy przyprawy, sok z cytryny i płatki jaglane, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Okrągłą blaszkę 19 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.Dobrze jak forma będzie miała wygięte boki, na które wyłożymy ciasto. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko wykładamy na blaszkę tak aby wystawało 2 -3 cm nad bok formy. Spód posypujemy 1 łyżką płatków, potem nakładamy jabłka lekko dociskamy. Rozkładamy wystające boki ciasta na bok i łyżeczką robimy ozdobny wzorek. Orzechy lekko siekamy i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika 180 C pieczemy około 40 minut.