Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta tarta z jabłkami. Może z powodzeniem zastąpić szarlotkę podczas rodzinnego przyjęcia.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8654
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7240
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4951
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327900
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8654
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7240
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4951
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327900
Składniki
Mąkę mieszamy proszkiem, cukrem pudrem, dodajemy masło, , siekamy nożem do otrzymania kruszonki, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 60 minut. Jabłka obieramy , wydrążamy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Do jabłek dodajemy przyprawy, sok z cytryny i płatki jaglane, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Okrągłą blaszkę 19 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.Dobrze jak forma będzie miała wygięte boki, na które wyłożymy ciasto. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko wykładamy na blaszkę tak aby wystawało 2 -3 cm nad bok formy. Spód posypujemy 1 łyżką płatków, potem nakładamy jabłka lekko dociskamy. Rozkładamy wystające boki ciasta na bok i łyżeczką robimy ozdobny wzorek. Orzechy lekko siekamy i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika 180 C pieczemy około 40 minut.