Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta tarta z jabłkami. Może z powodzeniem zastąpić szarlotkę podczas rodzinnego przyjęcia.
Składniki
Mąkę mieszamy proszkiem, cukrem pudrem, dodajemy masło, , siekamy nożem do otrzymania kruszonki, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 60 minut. Jabłka obieramy , wydrążamy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Do jabłek dodajemy przyprawy, sok z cytryny i płatki jaglane, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Okrągłą blaszkę 19 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.Dobrze jak forma będzie miała wygięte boki, na które wyłożymy ciasto. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko wykładamy na blaszkę tak aby wystawało 2 -3 cm nad bok formy. Spód posypujemy 1 łyżką płatków, potem nakładamy jabłka lekko dociskamy. Rozkładamy wystające boki ciasta na bok i łyżeczką robimy ozdobny wzorek. Orzechy lekko siekamy i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika 180 C pieczemy około 40 minut.