Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie kruchego ciasta z kremem budyniowym, słodkimi truskawkami i galaretką jest naprawdę wyśmienite. Dzieciom ciasto bardzo smakowało. Polecam!
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 79
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1342
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 79
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1342
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 290
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Składniki
Spód: Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, dodać do niej cukier puder, masło i żółtko. W miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Przygotować formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24cm. Ja robiłam w foremce do tarty prostokątnej o wym. 35×11 cm. Dno formy oraz boki wysmarować dokładnie masłem. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 175 st. C, grzanie: góra i dół. Dno formy wylepić ciastem. Ponakłuwać gęsto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 23-24 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem budyniowy: W połowie szklanki mleka rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier wanilinowy i żółtko. Resztę mleka i cukier puder zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Mieszać energicznie do momentu aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Do utartego masła dodawać partiami całkowicie ostudzony budyń. Ucierać tylko do wymieszania się składników. Ważne żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę.
Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Kruche ciasto wyjąć z formy. Nałożyć na wierzch przygotowany krem budyniowy. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć gęsto na kremie budyniowym lekko je wciskając w krem. Truskawki polać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na kilka godzin (do momentu aż galaretka całkowicie się zetnie) Przechowywać w lodówce. Smacznego! Uwaga! Galaretki trochę mi zostało ale nie miałam problemu z jej wykorzystaniem:) Dzieciaczkom zrobiłam deser z truskawek i śmietanki:)