Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z kremem na bazie budyniu kokosowego oraz świeżymi owocami.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 301
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 229
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 301
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 229
Składniki
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. 125 gramów masła poszatkuj razem z 2 żółtkami, mąką oraz z 70 gramami cukru i zagnieć ciasto. Formę do tarty o średnicy wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Wiórki kokosowe zagotuj razem z 3 szklankami mleka. Następnie przełóż wiórki kokosowe do gazy i odciśnij nadmiar mleka. Z mleka przygotujesz budyń, a wiórki kokosowe możesz wykorzystać do innego ciasta. Mleka powinno pozostać około 1,5 szklanki. Jeżeli jest mniej to dolej zwykłego mleka.
Cukier, 2 żółtka, mleko oraz mąkę ziemniaczaną zmiksuj razem na gładką masę. Mleko, które zostało po odciśnięciu z kokosa zagotuj i dodaj masę na budyń. Ciągle podgrzewając na średniej mocy palnika mieszaj budyń aż zgęstnieje. Gdy będzie już gęsty przykryj folią spożywczą tak by dotykała budyniu i wstaw do lodówki do ostygnięcia
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw kruche ciasto do piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia.
150 g masła utrzyj na jasną masę. Następnie ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. Rób to powoli i delikatnie aby ci się krem nie zwarzył. Krem przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta i obsyp obficie owocami. Przechowuj w lodówce