Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta wypełniona po brzegi makowym nadzieniem. Idealna alternatywa dla tradycyjnego makowca lub strucli makowej. Będzie pięknie się prezentowała na świątecznym stole.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4181
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29447
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 184
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18900
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 805
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4181
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29447
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 184
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18900
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 805
Składniki
Zmielony mak zalej wrzątkiem, odstaw na około godzinę, aż zmięknie.
Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta przełóż do miski. Ciasto wyrabiaj dłońmi. Następnie uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 40 minut.
Masło roztop w rondelku. Jabłko zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
Namoczony mak odsącz przez gazę lub czystą ściereczkę. Do maku dodaj bakalie, siekane orzechy, roztopione masło, płynny miód, jabłko starte na tarce i sok z pomarańczy. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na puszystą pianę. Dodaj do masy makowej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj na kształt formy. Wylep nim spód i brzegi naczynia. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Masę makową wyłóż równomiernie na ciasto.
Tartę z makiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.