Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z orzechami pekan to jeszcze prostsza i delikatnie spolszczona wersja amerykańskiego ciasta pecan pie.
forma na tartę 24 cm, folia spożywcza, rondelek
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1358
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 516
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1358
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 516
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6255
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i jajko. Szybko zagnieć ciasto aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do formy na tartę o średnicy około 24 cm.
Ponakłuwaj spód widelcem i piecz w 180°C przez około 15-18 minut, aż będzie lekko złociste. Odstaw do przestudzenia.
W tym czasie przygotuj krem i polewę orzechową. Mascarpone i masło orzechowe miksuj na wysokich obrotach tak długo aż powstanie jednolita i gładka masa. Przełóż na wystudzony spód tarty.
Teraz zrób polewę. Orzechy pekan podpraż na suchej patelni. W rondelku rozpuść margarynę (lub masło), dodaj miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż składniki się rozpuszczą i utworzą lekko karmelową polewę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
Polewę równomiernie rozprowadź na wierzchu. Tartę z orzechami pekan umieść w lodówce do schłodzenia.