Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z orzechami pekan to jeszcze prostsza i delikatnie spolszczona wersja amerykańskiego ciasta pecan pie.
forma na tartę 24 cm, folia spożywcza, rondelek
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 77
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 789
Dziś do pracy.
Odsłon: 337
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 77
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 789
Dziś do pracy.
Odsłon: 337
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i jajko. Szybko zagnieć ciasto aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do formy na tartę o średnicy około 24 cm.
Ponakłuwaj spód widelcem i piecz w 180°C przez około 15-18 minut, aż będzie lekko złociste. Odstaw do przestudzenia.
W tym czasie przygotuj krem i polewę orzechową. Mascarpone i masło orzechowe miksuj na wysokich obrotach tak długo aż powstanie jednolita i gładka masa. Przełóż na wystudzony spód tarty.
Teraz zrób polewę. Orzechy pekan podpraż na suchej patelni. W rondelku rozpuść margarynę (lub masło), dodaj miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż składniki się rozpuszczą i utworzą lekko karmelową polewę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
Polewę równomiernie rozprowadź na wierzchu. Tartę z orzechami pekan umieść w lodówce do schłodzenia.